Néhány napja egy karácsonyi vásárra készülődtem… Miközben gyúrtam a karácsonyi keksz tésztáját, eszembe jutottak a régi karácsonyok, amikor még az én gyerekeim voltak óvodások. Jó érzés volt visszarepülni, még ha csak gondolatban is… Felrémlettek előttem a közös készülődés pillanatai, a nagy szánkózások, a hóember építés, a rácsodálkozás az első hóra, az igencsak csípős hidegek, ahogy a gyerekek kipirult arccal futkároztak az udvaron, a jóleső meleg kakaók és a közösen készített sütemények…

Advent az év legszebb időszaka, ilyenkor a családok összegyűlnek és együtt készülnek a karácsonyra. A gyerekekkel való közös sütés-főzés nemcsak örömforrás, hanem kiváló lehetőség a fejlődésre is.

A tészta gyúrása, a formák kiszúrása, a sütemények díszítése mind-mind olyan tevékenységek, melyek különböző mozdulatokat és precíz munkát igényelnek. Ezek az apró feladatok segítenek a gyerekek kézügyességének és finommotorikájának fejlődésében.

A közös sütés során a téri tájékozódás és a matematikai gondolkodás is fejlődik. A receptek követése során a gyerekek megtanulják a mennyiségek pontos kimérését, ismerkednek a mértékegységekkel és az összetevők közötti arányokkal. Emellett a sütemények formázása, a tészta osztása segíti a térbeli képességeik fejlesztését.

Ez egy olyan közös elfoglaltság, ami erősíti a családi kötelékeket is. Az ilyen tevékenységek során a gyerekek olyan értékes pillanatokat oszthatnak meg szüleikkel vagy testvéreikkel, amikre majd felnőtt korukban is szívesen emlékeznek vissza és ezeket a hagyományokat és élményeket remélhetőleg átadják majd a gyermekeiknek is.

Az adventi időszakban való közös sütés tehát nemcsak a finomságok elkészítéséről szól. Ez egy olyan élmény, ami sokkal többet ad: fejleszti a gyerekek készségeit, erősíti a családi kapcsolatokat és őrzi a hagyományokat. De a legfontosabb: örömet és boldogságot hoz, miközben a karácsonyi várakozás izgalmával tölti meg az otthonunkat.

Nem csak a vásárra, hanem magunknak is sütöttem kekszet, amivel megkínáltam az iskolaelőkészítőre érkező gyerekeket is. Akkora sikere volt, hogy most megosztom veletek is a receptet. Mindenképpen próbáljátok ki, egyszerű elkészíteni, kevés alapanyag kell hozzá, és garantáltan nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 80 g porcukor
  • 180 g vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejszín
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Az összes alapanyagot jól gyúrjátok össze, majd a hűtőben hagyjátok pihenni egy fél órát. Lisztezett deszkán nyújtsátok ki kb. fél centi vastagságúra. Süteményformával szaggassátok ki, és ha van sütipecsétetek, tegyetek szép mintát a kiszaggatott tésztára.

180 fokon kb. 10 perc alatt megsül, akkor van kész, ha rózsaszín az alja. még finomabb, ha kihűlés után kettesével összeragasztjátok házi készítésű sós karamellával.

Hozzávalók:

  • 1 tubus sűrített tej
  • 1-2 csipet só

Egy befőttes üvegbe nyomjátok bele a sűrített tejet, majd az üveget állítsátok kis lábasba, amibe előzőleg vizet tettetek. A víz érjen a sűrített tej fölé. Lassú tűzön körülbelül 3-3,5 óra alatt karamellizálódik és sűrűsödik be. Ha kihűlt, egy éjszakára tegyétek hűtőbe.

Jó étvágyat, jó szórakozást és meghitt készülődést kívánok az ünnepre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük